Spaanse klanken en Oekraïense gastvrijheid zorgen voor een fijne Tilburgse namiddag • Impresariaat Kunsten
Nieuws

Spaanse klanken en Oekraïense gastvrijheid zorgen voor een fijne Tilburgse namiddag

In samenwerking met ContourdeTwern en Welcome App

Ook in Tilburg vinden veel gevluchte Oekraïners een veilige haven. Om hen hier een warm welkom te geven hebben Fontys en het Impresariaat Kunsten samen met ContourdeTwern en de Welcome App de handen ineengeslagen.


ContourdeTwern is dagelijks aanwezig op alle opvanglocaties en initieert tal van maatschappelijke projecten. In samenwerking met het Impresariaat Kunsten zijn er drie middagen georganiseerd waarvoor studenten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten een programma vol met muziek en activiteiten verzorgen.
Op zondagmiddag 11 juni vond de eerste bijeenkomst plaats en werden alle aanwezigen getrakteerd op de zomerse klanken van het Latijns-Amerikaanse trio Aguamate. Lucas Zampaglione, gitarist Aguamate: “De mogelijkheid hebben om ons thuis door middel van muziek te delen met anderen die hun idee van thuis aan het herdefiniëren zijn, was echt een unieke ervaring. Op een bepaalde manier openden we allemaal iets van onszelf voor de ander; we maakten onze cultuur kwetsbaar voor anderen die een heel andere cultuur hebben. Het was een mooi moment van samenkomen en stilstaan bij wat thuis betekent.”

De verschillende talen bleken gelukkig geen barrière. Na afloop van het optreden werd, onder het genot van een borrel en allerlei zelfgemaakte Oekraïense lekkernijen, met handen en voeten en een mix van Engels, Spaans en Oekraïens gezellig verder gekletst. Op deze leuke en laagdrempelige manier een brug slaan tussen nieuwkomers en Tilburgers is precies wat de Welcome App nastreeft. Merel Cosijn, projectcoördinator bij Welcome App: “Het gebeurt niet altijd dat je een klassiek huiskamerconcert of een circusworkshop op een opvanglocatie voor Oekraïners kan bijwonen. Door het enthousiasme van zowel de studenten als het Impresariaat Kunsten kunnen we mooie connecties bouwen in de stad tussen locals en nieuwkomers.”

Deze zondagmiddag was de eerste in een reeks. In de komende weken vinden er nog twee bijeenkomsten plaats. Op zondag 25 juni kun je bij De Schans terecht voor een circusworkshop en op zondag 9 juli volgt een schilderworkshop. Beide activiteiten zijn gratis, vrij toegankelijk voor iedereen en sluiten af met een borrel. Via de Welcome App vind je heel eenvoudig meer informatie en kun je jezelf aanmelden.