Jong talent van Fontys Hogeschool voor de Kunsten maakt samen met Quiet Tilburg lawaai voor stille armoede  • Impresariaat Kunsten
Nieuws

Jong talent van Fontys Hogeschool voor de Kunsten maakt samen met Quiet Tilburg lawaai voor stille armoede 

De studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zagen afgelopen jaar de optredens, opdrachten en bijbaantjes aan hun neus voorbijgaan, maar ze gingen zeker niet bij de pakken neerzitten. Kunst is namelijk hetgeen wat juist in deze tijden voor ontspanning en verbinding kan zorgen. Dat is precies wat mensen nu nodig hebben en dus ook wat het jong talent van Fontys Hogeschool voor de Kunsten aanbiedt. 

Om dit te verwezenlijken gaan we een samenwerking aan met Quiet Tilburg. Quiet zet zich in voor mensen in armoedesituaties in Nederland. Er zijn steeds meer mensen die structureel geld te kort komen en voor extraatjes is er geen budget. Juist deze groep mensen gaat Fontys in aanraking brengen met kunst. “Zowel de cultuursector als mensen in armoedesituaties worden in de coronatijd hard geraakt, maar als we op deze manier elkaar kunnen helpen dan levert dit voor beide partijen een positieve bijdrage op”, geeft Marieke Machado (projectleider Impresariaat Kunsten) aan.

Zoveel mogelijk studenten vanuit de vier disciplines; beeldend, dans, muziek en theater, worden bij dit project betrokken. Zo starten ze in 2021 met het project ‘van verhalen naar kunst’. Tijdens dit project gaat een student in gesprek met een member van Quiet. Deze verhalen worden vervolgens vertaald in een bijzonder kunstwerk dat de member kan helpen bij een verwerkingsproces, kan versterken in het zelfvertrouwen of misschien wordt het iets wat ze graag willen schenken aan een ander. Naast dit onderdeel starten ze ook met de zogenaamde “Kunstbus”, waarbij er verrassingsoptredens aan huis worden verzorgd. Zodra er meer ruimte is binnen de huidige beperkingen zal er ook een educatieproject ‘Kunst voor Kids’ en een communicatieworkshop voor de vrijwilligers van Quiet georganiseerd worden.

Dit project is tot stand gekomen doordat de studenten van Fontys Hogescholen diverse Art Fairs hebben georganiseerd. Fontys heeft inmiddels een grote kunstcollectie opgebouwd in de afgelopen jaren en door middel van veilingen hebben deze kunstwerken een nieuw thuis gekregen. “Het opgehaalde geld wordt nu gebruikt om de Tilburgse community een warm hart toe te dragen, waarbij de student een maatschappelijk betrokken opdracht krijgt. Dit project stimuleert op een mooie manier de talentontwikkeling en geeft enorm veel energie”, aldus Marieke Machado. Armoede volledig bestrijden door middel van kunst gaat natuurlijk niet lukken, maar dit project laat zien dat ieder mens meetelt, zich gezien voelt en juist in deze lastige tijd kan genieten van een geluksmoment. Zoals één van de sponsors van Quiet zo mooi zei: “Als we elkaar vasthouden, dan valt niemand om”.